Kleding voor Schoolfruit

Wist je dat slechts 30% van de kleding ingezameld wordt voor hergebruik en het merendeel bijgevolg terecht komt bij restafval? Het meest duurzame is om textiel via een kledingactie in te zamelen want textiel dat bij het restafval belandt, wordt verbrand. Zonde want 80% van het textiel wordt opnieuw gedragen en 20% wordt gerecycled voor bijvoorbeeld vulmateriaal voor autostoelen. En van steeds meer vezels kan opnieuw kledingstof worden gemaakt. Een goede reden om de kledingkasten op te schonen.

Jouw kleding voor gezonde kinderen

Met de inzameling van textiel haalt de school geld op. De opbrengsten zijn voor de fruitpot van de school waardoor schoolfruit mogelijk wordt gemaakt voor alle kinderen op school. Je helpt dus niet alleen het milieu! Iedereen is welkom om mee te helpen. Ouders/verzorgers, familie, vrienden en buren bieden textiel aan in afgesloten (vuilnis)zakken. De gevulde zakken worden afgegeven op school. Van zodra de kledingzakken hoog opstapelen, worden de zakken op school opgehaald.

Wat wordt er ingezameld?

– Draagbare boven- en onderkleding. Draagbare broeken met gaten zijn toegelaten.
– Draagbare schoenen en sokken (aan elkaar gebonden)
– Huishoudtextiel (washandjes, handdoeken, tafellakens, kussenslopen, dekens/lakens, gordijnen)

Graag goede kwaliteit en gewassen. Géén: dekbedden, kussens, matrassen, vuile/natte kleding, vloerbedekking, lappen stof en afval.

De beste inzamelperiodes

Jouw school kan op elk gewenst moment beginnen met een kledinginzameling. Kondig ongeveer een week voor de aanvang van de inzamelweek de actie aan. Dit zijn de meest succesvolle periodes om een kledinginzameling te organiseren:

  • Augustus/September: na de zomervakantie
  • Oktober/November: na de herfstvakantie
  • Februari/Maart: na de voorjaarsvakantie
  • April/Mei: na de meivakantie

Ophalingen vinden plaats op afroep. Doorgaans 2 dagen nadat je hebt gebeld worden de kledingzakken opgehaald. Een landelijke partner van de Fruitvriendjes ontzorgt jou van A tot Z!

Communiceer tijdig de KledingActie

We helpen je graag met de communicatie van de KledingActie door middel van een compleet informatiepakket. Download de documenten op deze pagina, pas de tekst aan waar nodig en deel de communicatie digitaal en geprint met de ouders/verzorgers en de buurtbewoners.

Wil jij jouw school aanmelden of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.